Nejlepší způsoby, jak skladovat šperky bez poškození

Šperky nejsou jen módním doplňkem, jsou také hodnotnou vzpomínkou a v neposlední řadě také investicí. Jejich nesprávným skladováním totiž můžete svým cennostem působit drobná, ale přesto viditelná poškození. Když o ně ale budete pečovat tak, jak si zaslouží, budete s nimi moci ve společnosti oslňovat klidně i celá desetiletí. Na co si při skladování šperků dát pozor a jak si je nejlépe zorganizovat?

Vytvořte si systém ukládání šperků

Díky dobře uspořádané sadě vašich šperků ušetříte svůj čas do budoucna a samozřejmě také prokážete vašim šperkům dobrou službu. Přehledně uspořádané šperky dokážete jednodušeji nakombinovat se svým outfitem. Sníží se tak potřeba se šperky manipulovat a tím také riziko jejich opotřebení a poškození.

Roztřiďte si šperky podle příležitostí

Jednou z možností, kterou máte pro třídění vašich šperků, je seřadit si je podle typu společenských příležitostí nebo podle druhu šperku. Zvlášť si tak můžete vytřídit prsteny, řetízky, náramky a náušnice. Nebo rozřadit šperky podle příležitostí, jako je každodenní nošení, slavnostní nošení, zvláštní příležitosti. 

Díky dobře zvolené strategii rozmístění vašich šperků tak můžete rychle najít to, co potřebujete. Samozřejmě tím také zabráníte oděru a nežádoucímu poškození šperků, protože se jimi nebudete přehnaně přehrabovat.

Aby na vaše šperky bylo vidět

Pro přehlednost je dobré do skladování šperků zapojit přehledné úložné boxy. Můžete zvolit průhledné organizéry, u nich však můžete bojovat s tím, že se ke šperkům bude dostávat zbytečně světlo. 

Dobrou volbou jsou proto také výsuvné kazety, do kterých světlo nezavítá a jsou podobně přehledné. Pokud si zvolíte druhou variantu, můžete zvážit ještě popsání jednotlivých oddílů organizéru, abyste ušetřili čas zběsilým otevíráním všech zásuvek.

Popište si svůj úložný systém

Zejména pokud máte rozsáhlou sadu šperků, kterou jste museli uložit do složitého systému, měli byste zvážit popsání jednotlivých částí. Pokud totiž ukládáte různé typy šperků na různá místa, celkem snadno se z hledání kýženého šperku může stát téměř úniková hra.

Při vytváření popisků byste měli zvolit úsporné a jasné vyjadřování, abyste mohli rychle a přesně identifikovat uložení potřebného kousku.

Oddělujte své šperky

Pokud chcete, aby si vaše šperky zachovaly dlouho nablýskaný a oslnivý vzhled, je nutné je správně oddělovat. Tato opatření jsou těmi nejefektivnějšími a zároveň nejjednoduššími. Jak efektivně oddělit své šperky, aby se nepoškrábaly a nezamotaly?

Používejte oddělené přihrádky

Efektivní zásadou pro uchování vašich šperků v nejlepší možné kondici je důsledně šperky od sebe oddělit. Každý šperk můžete uložit do vlastní přihrádky a tím snížit možnost poškrábání kamenů a zacuchání řetízků do sebe. Na trhu najdete opravdu velké množství nejrůznějších organizérů, do nichž můžete roztřídit své prsteny, náramky a náušnice. Pokud potřebujete uložit i větší šperky, tak hledejte organizéry s nastavitelnými přepážkami. 

Investujte do polstrování

Při výběru vhodného organizéru pro skladování šperků věnujte pozornost vhodnému polstrování. Skutečnou ochranu poskytnou vašim cennostem pouze jemné materiály jako samet, hedvábí nebo mikrovlákno

Tyto materiály dokážou poskytnout dostatečnou oporu i drahým kamenům, jako jsou složitě designované šperky s větším množstvím kamenů. V ideálním případě si takové měkké a dobře vypolstrované pouzdro pořiďte i na cesty, aby byly vaše šperky dobře uloženy, i když zrovna nejste doma. 

Chraňte šperky proti korozi

Některé kovy, zejména stříbro, jsou náchylné ke korozi. Možná se vám už někdy přihodilo, že jste vyndali z boxu svůj oblíbený stříbrný šperk, který po delší době zčernal. Pomoci si následně můžete osvědčenými domácími radami, speciálními čističi nebo svůj šperk svěřit profesionálovi. 

Můžete však udělat i pár preventivních opatření. Jednak byste si měli šperky vždy na noc sundávat, ale hlavně byste stříbrné šperky měli uložit do tmavého a suchého prostředí ideálně zabalené v hedvábném papíru.

Ochraňte řetízky před zamotáním

Občas se každému stane, že potřebuje rychle vylovit řetízek, ale jako naschvál se to nedaří. Pokud skutečně spěcháte, znamená to, že pravděpodobně budete muset odejít bez šperku, protože je jasné, že vás čeká dlouhé rozplétání. Jak se těmto frustrujícím situacím vyhnout? 

Zavěšujte

V podstatě nejjednodušším způsobem, jak své řetízky můžete zaopatřit, je pověsit každý zvlášť. Pohledným a efektivním řešením mohou pro tento účel být nejrůznější stromy a závěsné systémy. Tímto způsobem můžete výrazně snížit riziko zamotání řetízků do sebe. Navíc získáte přehledně uložené řetízky, takže vždy si budete moci vybrat ten ideální pro danou společenskou událost. 

Pokud nemáte dostatek místa pro umístění stromu na řetízky nebo prostě nemáte rádi bytové doplňky, na které se zbytečně příliš práší, můžete najít i organizéry pro zavěšení řetízků, které lze umístit na dveře skříně.

Zarolujte

Prostorově efektivním řešením, jak se postarat o své řetízky, jsou také speciální ruličky a zavinovací pouzdra. Standardně bývají vyhotoveny z jemného sametu, aby nemohlo dojít k opotřebení šperků třením. Díky své prostorové úspornosti jsou vhodné pro všechny minimalisty i pro ty, kdo jsou často na cestách. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, tato menší kompaktní rolovací pouzdra dokážou pojmout poměrně slušný počet šperků.

Poraďte si i na cestách

Pokud hledáte finančně nenáročnou variantu skladování nebo se o své cennosti potřebujete postarat na cestách, můžete vyzkoušet i DIY nápady. Velmi oblíbené je řešení pomocí obyčejných brček. Vezmete svůj rozepnutý řetízek, provléknete ho brčkem na obou koncích a následně ho zapnete. Pokud bude brčko pro váš řetízek příliš dlouhé, jednoduše jej upravte sestřihnutím do požadované délky. Podobně můžete využít i prázdnou roličku od toaletního papíru.

Další variantou je využít karton. Nahoře a dole na kousku kartonu jednoduše uděláte zářezy, omotáte řetízek kolem a zapnete jej. Takto můžete pohodlně oddělit své řetízky na cestách, aniž by vám to zabíralo v zavazadle nadbytečný prostor.

#produkty#/personalizovane-nahrdelniky/

Postarejte se o kameny

Součástí mnohých šperků jsou samozřejmě i kameny či minerály, které vyžadují zvláštní péči. Jsou totiž velmi náchylné k poškrábání. Díky správnému skladování a uložení snížíte možnost poškrábání nebo odštípnutí kusu kamene. Vaše šperky tak budou vypadat stále jako nové.

Oddělujte

Samozřejmostí je oddělené skladování. Drahé kameny jsou skutečně náchylné k mechanickému poškození a neustálý kontakt s tvrdším kovem je může poškrábat. Pokud se jedná o skladování přívěsků s drahými kameny, tak byste je měli vždy před uložením sundat z řetízku nebo náramku a uložit je odděleně. 

Pro uložení prstenů a náušnic je dobré zvolit oddělené krabičky nebo oddělené části v organizéru. Místo, kam je uložíte, by mělo být dobře polstrované a v ideálním případě by mělo obsahovat speciální vložku pro upevnění šperků, aby se uvnitř volně nepohybovaly.

Chraňte před přímým slunečním svitem

Sluneční světlo může na některé barevné kameny působit neblaze. Některé z nich totiž mohou na slunečním světle blednout. Mezi takto citlivé kameny patří například ametyst, topaz a perly. Perly obecně patří mezi nejnáchylnější materiály a jejich skladování je skutečnou výzvou. Na rozdíl od jiných kamenů totiž vyžadují, aby jejich krabička byla prodyšná, jelikož potřebují vlhkost.

Používejte specializované materiály pro skladování

Při výběru vhodného skladovacího organizéru byste měli věnovat pozornost materiálům. Pokud byste vybrali příliš hrubé tkaniny nebo nevhodné plastové a syntetické materiály, mohlo by dojít k poškození šperků i přes veškerou vaši snahu je vhodně uskladnit. Vybírejte proto skutečně měkké a neabrazivní materiály. Pro tento účel je vhodný zejména samet, satén nebo hedvábí.

Zachovejte lesk svých šperků

Vaše cenná sbírka šperků si zaslouží jen to nejlepší. Pro jejich dobrou kondici je důležité, abyste je skladovali vhodným způsobem. Snažte se proto své šperky od sebe pokud možno oddělovat, jen tak se vaše řetízky do sebe nezamotají a drahé kameny zůstanou i nadále zářivé. Ačkoliv se vám možná zdá, že veškeré rady o skladování šperků jsou spíše nepodstatné drobnosti, věřte, že z dlouhodobého hlediska je jistě oceníte. Dobře opečovávané šperky se mohou stát cenným rodinným dědictvím, a za to to přece stojí, nebo ne?