Jak pečovat o své šperky

K personalizovaným šperkům vás jistě váže osobní pouto, které z obyčejného náramku činí rázem hotový poklad. Proto je nutné mu věnovat určitou péči, díky které šperku prodloužíte životnost a předejdete poškození materiálu.

V ČLÁNKU JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI:

  • 5 užitečných rad, které vám pomohou zachovat šperkům krásný vzhled po dlouhá léta
  • jak šperky správně čistit

5 UŽITEČNÝCH RAD PRO ZACHOVÁNÍ KRÁSNÉHO VZHLEDU ŠPERKŮ

1. Šperkovnice zabrání odírání šperků

Prevencí, která vám pomůže vyvarovat se poškození šperku je určitě jeho správné uložení. Našim zákazníkům doporučujeme pořídit si šperkovničky, do kterých si mohou bezpečně ukládat své oblíbené šperky ze stříbra, chirurgické oceli či dalších materiálu. Díky měkkému vnitřku šperkovnice a praktickým přihrádkám nehrozí poškrábání jednotlivých šperků o sebe. Pokud nechcete investovat do velkého boxu, stačí vám koupit pár látkových pytlíčků, do kterých vložíte náramky či náhrdelníky a jednoduše je tak oddělíte od sebe. Správným skladování je myšleno také ukládání šperků na suché a teplotně stabilní místo.

2. Mechanické poškození šperku
Jestliže patříte mezi ty, kteří nesundávají své šperky za žádných okolností, měli byste zbystřit. Péče o šperky zahrnuje také prevenci před mechanickým poškozením. Proto je důležité dávat pozor, aby váš šperk nepřišel do kontaktu s ostrými předměty, které by snadno poškrábaly jeho povrch. Dejte si pozor také na prudké nárazy, které by mohly šperk poškodit a narušit tak materiál.

3. Poškození šperku nadměrným nošením
Oblíbili jste si váš personalizovaný náramek či řetízek natolik, že jej zkrátka nemůžete sundat? Radíme vám jej sundávat alespoň při výrazné fyzické zátěži, což znamená sportování či namáhavou práci. Přílišné nošení vašeho oblíbeného šperku může zapříčinit ztrátu lesku. 

4. Kontakt šperku s chemikáliemi

Ačkoliv se může zdát, že „chemikáliemi“ myslíme pouze čistící prostředky, se kterými přijdete do kontaktu v každé domácnosti, není tomu tak. Do této kategorie se řadí také například pot, parfém či kosmetika. Proto doporučujeme šperky sundávat při běžných domácích pracích, při kterých hrozí kontakt i s volně dostupnými čistícími prostředky. Je vhodné si šperk nasadit až po aplikaci parfému či kosmetických přípravků.

5. Teplotní výkyvy šperkům nesvědčí

Je důležité mít na paměti, že i šperky neholdují přílišným změnám teplot. Proto je vhodné vyhýbat se příliš horkým anebo naopak studeným místům, což zahrnuje například saunu či opalovačku na přímém slunci. Na správné teploty myslete i při jejich skladování. Některé druhy materiálů podléhají změnám teplot a v jejichž důsledku dochází k výraznému poškození – šperky se mohou například roztahovat či smršťovat, drahé kameny mohou v konečném důsledku prasknout a v případě uchycení komponentu lepidlem může povolit a nedostatečně držet šperk pohromadě.

SPRÁVNÁ PÉČE O ŠPERKY

Čištění šperků je kapitola sama o sobě, přičemž díky pravidelnému čištění si vaše šperky zachovají stále stejný lesk a budou vám dělat radost dalších pár let. Péče o šperky není nic těžkého, jen je důležité vědět, že každý materiál snese jiné podmínky a vyhovuje mu jiný proces čištění.

1. Čištění šperků ze stříbra

Stříbro je velmi náchylné na zčernání, které se odborně nazývá „stříbření“. Tento jev nastává v důsledku chemické reakce stříbra a síry, jež je běžně obsažena ve vzduchu. Je možné stříbrné šperky vyčistit?

Čištění stříbra jedlou sodou

Jako první přichází na řadu ověřená babská rada. Položte stříbrné šperky do směsi sody bikarbony a horké vody. Po pár minutách šperky vytáhněte a otřete hadříkem.

Hadříky na čištění stříbrných šperků

Pokud by tato léty odzkoušená rada nezabrala, jsou na trhu k dostání čistící hadříky, které obsahují speciální látky, jež vyčistí zašlé stříbro.

Alobal a sůl pomohou proti stříbření

Pro domácí kutily máme v zásobě ještě jednu metodu, která je velmi účinná. Menší hrnec vyložte alobalem a vložte do něj spolu se stříbrnými šperky také lžíci kuchyňské soli. Tuto překvapivou směs zalijte horkou vodou a nechte alespoň hodinku působit. Při čištění stříbrných šperků touto metodou je úspěch zaručen.

2. Čištění šperků z chirurgické oceli

Chirurgická ocel je velmi nenáročný kov. Jelikož je materiál hypoalergenní, oblíbili si jej zejména majitelé šperků, kteří mají sklony k alergiím, popř. trpí alergií na stříbro či zlato.

Čištění chirurgické oceli jarovou vodou

Jestliže nechcete s čištěním šperků ztrácet čas, je pro vás chirurgická ocel to pravé. Stačí jen namočit hadřík do jarové vody a lehce s ním šperk otřít. Jakmile budete mít pocit, že jste materiál zbavili veškerých nečistot, očistěte jej vlažnou vodou a osušte. Šperk z chirurgické oceli je možné doleštit čistým hadříkem do úplné novoty.

Směs sody bikarbony a horké vody

Pokud nevěříte klasickému saponátu, je možné očistit šperk z chirurgické oceli také za pomocí jedlé sody a horké vody. Jakmile budete s čištěním hotovi, omyjte jej pod tekoucí vodou a vysušte čistým hadříkem.

3. Čištění šperků ze zlata

Zlato je tradičním materiálem, ze kterého se šperky vyrábějí již několik tisíců let. Tento kov neztrácí barvu, avšak kvůli nedostatečné péči může po čase ztrácet lesk. Jak mu jej znovu navrátit?

Bavlna na vyleštění zlata

Nejjednodušší metodou je použití bavlněného hadříku, kterým vyleštíte povrch zlatého šperku k úplné dokonalosti za pár minut.

Čištění zlata mýdlovou vodou

Důvodem, proč se váš zlatý šperk neleskne, může být to, že je obalen mastnotou. V tom případě stačí vzít mýdlovou vodu a jemný kartáček (například zubní) a opatrnými pohyby mastnotu ze šperku odstranit. Zlato poté omyjte vlažnou vodou a dokonale vysušte.

Zlato vycídí kyselina citronová

Jestliže jste objevili barevné skvrny na zlatém šperku, je nutné jej do nádoby s octem či kyselinou citronovou vložit a na pár minut nechat vykoupat. Poté jej opět opláchněte a doleštěte bavlněným hadříkem, nejlépe bez chloupků. 

Šetrné čištění zlata jedlou sodou

Pomoci vám může také již několikrát zmíněná pasta z jedlé sody a vody, kterou vyčistíte také zlaté šperky. Při čištění dávejte pozor, abyste nenarušili povrch materiálu. Šperk opláchněte pod tekoucí vodou a doleštěte čistým hadříkem.

4. Čištění šperků s kamínkem

Jelikož v naší nabídce najdete šperky s kamínkem, je důležité zmínit zde také jejich formu čištění. Čištění šperku se zirkonem doporučujeme provádět například jarovou či mýdlovou vodou, která vám pomůže odstranit nečistoty a mastnotu z jeho povrchu. Vyhněte se proudu tekoucí vody a šperk od saponátu raději otřete vlhkým hadříkem, abyste nepoškodili uchycení kamínku.

PROFESIONÁLNÍ ČIŠTĚNÍ ŠPERKŮ

Jestliže si netroufáte na domácí čištění šperků, svěřte je do péče odborníkům. Profesionální čištění šperků nabízí téměř každé zlatnictví či klenotnictví za pár stovek. Najděte si i vy to své v okolí a nechte si své oblíbené šperky vyčistit rukama profesionálů, kteří vědí, co dělají. Níže vám představíme pár nejpoužívanějších metod, se kterými se můžete setkat.

1. Ultrazvukové čištění šperků

Do speciální nádoby se umístí šperky, přičemž na jejím dně je umístěn ultrazvukový měnič, díky kterému celý proces ultrazvukového čištění šperků probíhá. Ten rozkmitá tekutinu a následně se z povrchu šperků začnou všechny nečistoty, včetně mastnoty uvolňovat a odplavovat pryč. Díky ultrazvukovému čištění je možné vyčistit i ty nejmenší kudrlinky a ornamenty, které se na šperku nacházejí.

2. Čistící lázně na šperky

Jedná se o speciální roztoky obsahující chemické látky. Do nádoby s touto tekutinou se šperky ponoří a díky jejímu působení je následně čištění šperků mnohem snadnější. Čistící lázně na šperky pomáhají dosáhnout také obnovení lesku.

3. Parní čištění šperků

Jde o velmi šetrnou metodu, při které probíhá odstraňování nečistot pomocí horké páry. Výhodou této metody je, že nepoužívá žádné chemické přípravky.