Jak odlišit pravé drahokamy od falešných

Uvažujete nad pořízením nadčasového drahokamu, ale máte strach, že se vám prodejce pokusí podstrčit levnou napodobeninu? Pak vám můžeme doporučit dvě věci: nakupujte zásadně od ověřených prodejců a mějte alespoň základní přehled o tom, jak od sebe můžete pravé a umělé drahokamy rozeznat. S tím druhým vám snadno pomůže náš článek!

Co jsou drahokamy

Drahokamy jsou přirozeně se vyskytující minerály, horniny nebo organické materiály, které se brousí a leští, aby vynikla jejich přirozená krása. Každý drahokam má své jedinečné vlastnosti, jako je barva, tvrdost, čistota nebo lesk, od kterých se poté odvíjí i jeho hodnota. 

Drahokamy mají několik využití, z nichž to nejčastější je výroba šperků. Některé z nich také nesou určitou symboliku – například diamanty jsou synonymem věčnosti, a tak se s nimi často setkáte na zásnubních prstýncích, které symbolizují věčnou lásku. Mnohým drahým kamenům se také přikládá léčivý či duchovní význam, který svému nositeli propůjčují. 

Co jsou umělé drahokamy

Přírodní drahokamy jsou ze své podstaty vzácné (některé více než jiné), což se samozřejmě odráží i na jejich ceně. Dnes už se proto běžně můžete setkat s lacinějšími umělými „drahokamy“, které nepochází z přírody, a jejich získávání tím pádem není tak náročné a limitované. V souvislosti s umělými drahokamy je potřeba porozumět třem pojmům:

Syntetické drahé kameny

Jedná se o kámen, který byl uměle vyroben v laboratoři, ačkoliv vzhledem je mnohdy téměř k nerozeznání od přírodního drahokamu. Má také stejné minerální složení a podobné fyzikální vlastnosti jako jeho přírodní protějšek. Velký rozdíl je ovšem v tom, že výroba syntetických kamenů je rychlejší, levnější a nezávislá na omezených přírodních zdrojích. 

Syntetické kameny si lidé obvykle kupují kvůli výrazně nižší ceně, případně proto, že nechtějí podporovat mnohdy neetické podmínky při těžbě přírodních drahokamů. Je proto logické, že se synteticky vyrábějí především vzácnější drahokamy, u kterých je právě cena rozhodujícím faktorem. Jedná se například o diamanty, rubíny, safíry a smaragdy

Přečtěte si také náš článek o tom, jak správně pečovat o šperky.

Imitace

Také imitace drahokamů jsou uměle vyrobené, a to například ze skla, plastu nebo syntetické pryskyřice. Od těch klasických syntetických se tím pádem liší tím, že s přírodním drahokamem nesdílejí chemické složení a fyzikální vlastnosti. Jejich cílem je vypadat podobně jako pravé drahokamy, ale obecně jsou výrazně méně trvanlivé, odolné a snadno se poškodí. Jedná se o nejlevnější variantu drahokamů, která ovšem mezi skutečnými šperky nemá co dělat.

Upravené drahé kameny

Upravené drahé kameny jsou skutečné přírodní drahokamy, které byly nějakým způsobem uměle upraveny, vylepšeny nebo optimalizovány, aby vypadaly lépe. Může se jednat o zahřívání, ozařování, barvení a další procesy, kterými je možné kameny přizpůsobit konkrétnímu šperku. Úprava drahokamů je zcela běžný proces, který je naprosto v pořádku. Je ale důležité, aby vás o ní prodejce informoval a vy jste přesně věděli, co kupujete. 

Co určuje cenu drahokamu

O tom, kolik peněz za který drahokam zaplatíte, rozhoduje několik faktorů. Patří mezi ně typ drahokamu, jeho původ, vzácnost, případné úpravy, certifikace a samozřejmě poptávka trhu. Obecně se ale hodnota drahých kamenů určuje podle tzv. čtyř C (z angl. cut, color, clarity, carat weight).

Brus (cut)

U drahokamů záleží na jejich brusu, tedy počtu a přesnosti plošek (facet) výbrusu, které ovlivňují dokonalost odrazu světla a lesku kamene. S dobře provedeným brusem má totiž drahokam šanci předvést dokonalé množství jiskření a kontrastu. Tyto optické klamy hrají velkou roli při zvyšování celkového lesku drahokamu a způsobují, že drahokam skutečně září.

Barva (color) 

Hodnotí se odstín, sytost, tón i jednotnost barvy drahokamu. Vyšší cenu mají obecně drahé kameny s tmavší, sytější barvou, která je stejnoměrná po celém kameni. Intenzivní barva je velmi žádaná například u smaragdů a safírů. Existují ale také výjimky, například u diamantů není sytost žádoucí, protože bezbarvý diamant nejlépe odráží světlo. 

Čistota (clarity)

Rozhodující je také to, zda má drahý kámen nějaké vnitřní vady, jako jsou například poruchy jehlice, pérka, praskliny či krystalky jiných drahokamů. Nejlépe jsou samozřejmě hodnoceny ty, které mají vynikající čistotu bez jediné chybičky. 

Hmotnost v karátech (carat weight)

Hmotnost drahokamu, která se měří v karátech, je při určování ceny kamene zásadním faktorem. Je však potřeba rozlišit hmotnost a velikost. Větší drahokam není nutně hodnotnější, protože může mít s ohledem na hustotu a způsob brusu nižší karátovou hmotnost. Je také dobré vědět, že cena drahokamu s přibývajícími karáty neroste lineárně – těžší kameny jsou vzácnější, a tak mohou mít mnohonásobně vyšší cenu. 

Přečtěte si také náš článek: Detailní průvodce výběrem šperků pro nevěsty a družičky

Jak rozeznat pravý drahokam od umělého

Pokud se rozhodnete pro koupi umělého drahokamu, ať už kvůli ceně, nebo z etických důvodů, není na tom nic špatného. Problém ale nastává, když se vám prodejce snaží nabízet umělý drahokam s tvrzením, že se jedná o pravý kus. Je proto dobré vědět, podle čeho je od sebe můžete rozeznat.

Zhodnoťte drahokam pohledem

O tom, zda před vámi leží pravý, nebo umělý drahokam, vám toho může hodně napovědět už samotný pohled. Zaměřte se na barvu, lesk a inkluze (drobné přírodní vady). 

Barva

Barva přírodních drahých kamenů často mírně kolísá, co se odstínu a sytosti týče. Nemusí být rovnoměrně rozložená a vzhledem ke složitému přírodnímu procesu formování drahokamu jsou běžné malé flíčky různých odstínů. 

Naopak syntetické drahokamy jsou na první pohled sytější a jednotnější. Pokud barva působí nepřirozeně dokonale, bez jediné nepravidelnosti, pak se velmi pravděpodobně jedná o syntetický kámen. 

Lesk

Přírodní kámen má často tlumenější lesk (způsob, jakým drahokam odráží světlo). Odraz světla v přírodních kamenech také mnohdy působí nerovnoměrně, což je způsobeno vnitřními nepravidelnostmi a inkluzemi. 

Umělé kameny mohou mít naopak ostřejší a výraznější lesk, protože jsou broušeny a leštěny v ideálních podmínkách. Pokud se kámen až příliš leskne nebo působí trochu jako zrcadlo, může se jednat o imitaci nebo syntetický kámen.

Inkluze

Přírodní drahokamy mají téměř vždy alespoň nějaké drobné nedokonalosti, jako jsou malé praskliny, bublinky plynu nebo minerální usazeniny, i když v některých případech jsou viditelné pouze pod lupou. Jsou důsledkem procesu, při kterém drahý kámen vzniká, a jsou zcela normální.

Pokud na drahokamu naopak nemůžete najít jedinou chybičku, pak zbystřete. Může se totiž jednat o synteticky vyrobený drahý kámen, ve kterém inkluze přirozeně nevznikají. Pokud se v něm přece jen objevují, vypadají často jako rovné linie, drobné bublinky nebo kovové vločky a jsou velmi odlišné od náhodných inkluzí v přírodních drahokamech.

Chcete se dozvědět více o špercích a o tom, co o nás jejich nošení vypovídá? Přečtěte si více v našem článku o psychologii nošení šperků.

Pravý drahokam poznáte na dotek

Pokud máte možnost vzít drahokam do ruky, pak se vám otevírá hned několik dalších možností, jak potvrdit nebo vyvrátit jeho pravost. Sledujte jeho hmotnost, teplotu a povrch.

Hmotnost

Pravé drahé kameny mají obvykle poměrně citelnou hmotnost. Například diamanty a safíry mají vysokou hustotu, takže jsou znatelně těžší než jejich imitace.  

Pokud vám drahokam naopak připadá lehký, obzvlášť v porovnání s podobně velkým kamenem stejného typu, o kterém víte, že je pravý, pak je dost možná vyroben ze skla nebo z plastu

Teplota

Zajímavým indikátorem může být teplota drahokamů. Ty pravé mají tendenci si zachovávat chladnější povrch, za což vděčí své schopnosti odvádět teplo od pokožky. Mnohé z nich zůstávají chladné dokonce i poté, co je nějakou chvíli držíte v dlani.

Naopak kameny vyrobené z materiálů, jako je plast nebo sklo, které nevedou teplo tak účinně jako přírodní drahé kameny, se při držení v ruce velmi rychle zahřívají. 

Povrch

Přírodní drahé kameny mají obvykle povrch, který je lehce členitý a nepravidelný. Když po nich přejíždíte prsty, můžete si všimnout jemných nedokonalostí nebo nerovnoměrnosti, a to i v případě, že je kámen dobře vyleštěný.

Imitace drahých kamenů mají často velmi hladký a jednolitý povrch, který působí až příliš dokonale.

Certifikát pravosti drahokamu

Zárukou pravosti drahokamu může být také certifikát vystavený gemologem (odborníkem na drahé kameny). Certifikace od renomované gemologické laboratoře vám může poskytnout komplexní informace o pravosti, vlastnostech i hodnotě drahokamu, a navíc bude nápomocná, pokud chcete drahokam prodat nebo pojistit. Pokud máte doma drahokamy, které by mohly mít vysokou cenu, není úplně od věci nechat je zhodnotit odborníkem.