Psychologie nošení šperků: Co o nás šperky vypovídají

Šperky nejsou a nikdy nebyly pouhým pohledným doplňkem. Odjakživa jsou součástí kultury a tradic, představují symbol postavení a také mohou mít velký osobní význam pro svého nositele. A mnohdy toho o něm spoustu prozradí hned na první pohled. V tomto článku se podíváme na to, co o nás naše šperky vypovídají a jaký význam mohou nést. 

Historický význam šperků

Šperky jsou součástí lidského života od nepaměti. Už ve starověkých kulturách hrály zásadní roli, byly symbolem postavení, moci a bohatství, sloužily ale samozřejmě i jako ozdoba. Často se také věřilo v jejich ochrannou či léčivou sílu. Postupně se přikládal větší a větší význam i jejich estetické hodnotě. Obzvlášť v období novověku, kdy průmyslová výroba zpřístupnila běžné nošení šperkům i střední třídě.

Přečtěte si také náš článek: Historie a význam různých typů kovů používaných ve špercích

Náboženský a kulturní význam šperků

Šperky jsou hluboce zakořeněny i v náboženských a kulturních tradicích po celém světě. V křesťanství slouží například křížky a růžence jako symboly víry, muslimové často nosí šperky opatřené verši z Koránu. V různých vírách po celém světě pak šperky sehrávají nejrůznější role v náboženských obřadech a rituálech. 

Psychologický aspekt nošení šperků

Šperky nejsou jen doplňkem. Jejich nošení má v našich životech velký význam a v mnohých vzbuzuje velmi silné emoce. Svému nositeli mohou pomoci cítit se sebevědoměji, silněji, šťastněji… No a samozřejmě mu dodávají šmrnc na první pohled.

Šperk jako symbol

Šperk se totiž může stát důležitým symbolem. U drahých kousků to může být symbol společenského statusu, moci, bohatství. Šperk ale nemusí být drahý, aby pro svého nositele symbolizoval něco výjimečného

Zásnubní či snubní prsten, bez ohledu na hodnotu, je symbolem lásky a vzájemného závazku, personalizované šperky vyrobené na míru se mohou stát jedinečnou připomínkou přátelství, lásky, ale také speciálních událostí. Pro mnohé šperky představují pojítko mezi minulostí, přítomností a budoucností.

Šperk jako symbol výjimečné události

Šperk může sloužit jako oslava výjimečných událostí. Jako způsob, jak si neustále připomínat konkrétní šťastné okamžiky a významné milníky. Může jít o události celospolečenského významu, při jejichž příležitostech vznikají různé limitované edice šperků, ale také o velmi osobní vzpomínky, jako jsou zásnuby, svatby, narozeniny, promoce nebo narození dítěte. Takovou událostí ale může být třeba i Den matek nebo Den otců.

Přečtěte si také náš článek: Ideální dárek na den otců

#produkty#/narozeniny/

Citová vazba na šperky

Šperky mají pro své nositele mnohdy obrovskou hodnotu. Nejen finanční (i když ta je často nezanedbatelná), ale také citovou. Šperky, které člověk dostal od blízké osoby, které zdědil nebo které mu připomínají konkrétní významnou událost, jsou tak mnohdy nenahraditelné. 

Role šperků ve společnosti

I když jsou šperky skvělým způsobem, jak vyjádřit sebe sama, jejich význam se neomezuje pouze na jedince, který je nosí. Šperky hrály ve společenském životě a sociálních interakcích vždy významnou roli a ani dnes tomu není jinak. 

Nošení šperků podle etických hodnot

Šperky můžete vyjádřit nejen své estetické preference, ale také hlubší hodnoty a zájmy. Proto v posledních letech roste zájem o šperky, které jsou vyrobené udržitelným způsobem, s ohledem na životní prostředí, etické získávání materiálů a pracovní podmínky. Zákazníci se stále více zajímají o původ svých šperků a chtějí mít jistotu, že nákupem svých šperků nepřispívají ke zhoršování životního prostředí nebo vykořisťování.

Ze stejného důvodu jsou velmi oblíbené také lokálně vyráběné šperky a menší prodejci, se kterými si klidně můžete o původu šperků popovídat. Lidé zkrátka rádi vědí, odkud jejich šperky pochází a kdo je vyrobil

Význam šperku jako dárku

Šperky patří dlouhodobě k nejoblíbenějším dárkům. Jsou hodnotné, ale zároveň velmi osobní, takže s jejich pomocí můžete dokonale vyjádřit své pocity a city vůči obdarovanému – takovou kombinaci nabízí málokterý jiný dárek. Velkým trendem je i personalizace šperků, kterou dáte svému blízkému najevo, že jste daný šperk vybrali skutečně jen a jen pro něj.

Sebevyjádření pomocí šperků

Šperky jsou jednoduchým, ale velmi efektivním způsobem, jak vyjádřit své hodnoty, emoce a přesvědčení. Je vlastně druhem neverbální komunikace. Podobně jako naše oblečení nebo náš účes dává ostatním najevo, jací jsme, aniž bychom s nimi promluvili jediné slovo. A někteří lidé právě tento aspekt nošení šperků využívají naplno – tím, že dávají na odiv drahé šperky nebo designově výrazné kousky, říkají svému okolí, kým jsou. 

Šperky podle typu osobnosti

To, jaké šperky nosíme, ale nevyjadřuje pouze náš sociálně-ekonomický status. Hodně to vypovídá i o naší osobnosti – anebo o tom, jakou osobnost chceme navenek vyzařovat. 

Výrazné šperky a osobnost

Lidé, kteří si potrpí na výrazné a odvážné šperky, jsou typicky považováni za extrovertní. Mají rádi pozornost a chtějí, aby se neustále něco dělo. Troufnou si proto nosit mohutné náhrdelníky, velké prsteny a oslnivé náušnice, ze kterých prýští sebevědomí a charisma. 

Co o vás prozradí nadčasová klasika

Perly, jednoduché zlaté řetízky a klasické hodinky často najdete u lidí, kteří dávají přednost jednoduchosti a nadčasové eleganci. Působí jemným, sofistikovaným dojmem. Jednoduchý vkus často odráží svědomitost, spolehlivost a úctu k tradicím.

Kdo nosí minimalistické šperky

Lidé, kteří milují jednoduché řetízky, tenké náramky a drobné náušnice, bývají často spíše introvertní. Dávají přednost jednoduchosti před komplikovaností, kvalitě před kvantitou a decentnosti před okázalostí. Většinou si cení klidu, pořádku a rozvážnosti.

  

Šperky pro umělecké duše

Umělecky zaměření lidé často volí jedinečné, nejlépe ručně vyráběné kousky, které dokonale vystihují jejich pocity – a které hlavně nikdo jiný nemá. Ať se jedná o výrazné staromódní šperky, nebo naopak netypické designy, kreativita a individualita jsou na prvním místě.

Šperky se sentimentální hodnotou

Někteří lidé kladou důraz především na to, aby pro ně šperky, které nosí, měly hluboký osobní význam. Rádi nosí doplňky s příběhem, které dostali od milované osoby nebo si je pořídili na svém oblíbeném místě. Milovníky sentimentálních šperků snadno potěšíte personalizovaným kouskem přímo jim na míru.

Šperky si nemusíte vybírat jen podle toho, jací jste nebo jací byste chtěli být. Vodítkem při jejich výběru může být i vaše znamení zvěrokruhu. Přečtěte si o tom více:

Jak si vybrat šperk podle svého znamení zvěrokruhu

Šperky a gender

Gender a genderové stereotypy hrají právě u šperků významnou roli. Tradičně jsou šperky rozdělené na ty, které se hodí pro ženy, a na šperky, které smí nosit muži, což jen podporuje společenské normy a očekávání. Ty se ovšem v posledních letech naštěstí čím dál více rozvolňují. Dnes už je běžné, že si lidé mohou vybírat šperky podle toho, co se jim líbí a co je vystihuje, ne podle svého pohlaví. 

A pro leckoho se tak nošení šperků stane právě symbolem boření zavedených norem. Šperky vybrané podle vlastního vkusu, nezávisle na očekáváních, jsou způsobem, jak vyjádřit svou identitu, své autentické já a odmítnou stereotypy