Jak si vybrat ideální náhrdelník pro svatební šaty: Tipy a rady

Svatební šaty máte vybrané, ale chybí vám k nim vhodný náhrdelník? Vybírejte opatrně – dobře zvolený šperk může dokonale podtrhnout styl šatů a zvýraznit vaše nejlepší rysy, zatímco neladící náhrdelník může upoutat více pozornosti, než byste si přála. S tím, jaké náhrdelníky se k vašim šatům a celkovému stylu nejlépe hodí, vám může pomoci třeba náš podrobný průvodce.

Jaký kov u náhrdelníku zvolit

Při výběru vhodného náhrdelníku k šatům je ideální začít tím, jaký kov se k nim (a k dalším šperkům) nejlépe hodí. Aby šly vaše šperky krásně dohromady, měly by být převážně v jednom tónu kovu. A ten by navíc měl dokonale sednout vám samotným i barvě vašich šatů.

Náhrdelník podle odstínu pleti

Odstín vaší pleti může hrát při výběru šperků zásadní roli. Ne že by byl konkrétní typ kovu k některým odstínům vyloženě nevhodný, to rozhodně ne. Jde spíše o to, že vám dobře zvolená barva kovu umožní opravdu vyniknout.

Nemluvíme teď ale tolik o světlejší versus tmavší pokožce, ta se mění v průběhu roku podle opálení a nemá na šperky až takový vliv. Jde zejména o to, jestli máte teplejší, nebo studenější odstín pleti. Lidem s teplým podtónem obvykle nejlépe sluší žluté nebo růžové zlato, zatímco těm se studenými podtóny sluší nejlépe stříbro a bílé zlato. Můžete mít samozřejmě také neutrální podtón pleti, ale většina lidí má blíže k jednomu ze dvou protipólů.

Jak poznat podtón pleti?

 

Podtón pleti, který se nemění s věkem ani opálením, můžete poznat různými způsoby. Už jen to, zda vám více sluší žluté zlato, nebo stříbro, napoví. Poměrně jednoduchou a spolehlivou metodou je ale rozpoznání tónu podle barvy žilek na zápěstí. Modré a fialové žilky jsou typické pro studený podtón, zelené až olivové mají lidé s teplejším podtónem. 

Náhrdelník podle barvy šatů

V potaz je samozřejmě potřeba vzít nejen odstín pokožky, ale také barvu šatů. Konkrétní kombinace jsou na vás a vašem osobitém vkusu. Obecně nicméně platí, že teplejší odstíny bílé, jako je smetanová nebo champagne, vypadají skvěle se žlutým zlatem a naopak čistě bílou a další chladnější barvy je vhodné kombinovat se stříbrem, platinou nebo bílým zlatem. 

Doplňte styl svatebních šatů

Záleží samozřejmě také na celkovém stylu vašeho svatebního outfitu. Svatební šaty a šperky by se měly navzájem doplňovat, ne překřikovat. Pokud zvolíte okouzlující opulentní šaty, váš náhrdelník by se jim měl svou obdivuhodností vyrovnat. 

Šaty zdobené perlami nebo drahokamy je vhodné sladit s náhrdelníkem se stejnými prvky. Perly se skvěle hodí také ke klasickým krajkovým šatům, a pokud dáte přednost šatům s elegantním minimalistickým designem, máte při výběru šperků prakticky volnou ruku – i tak by na sebe ale náhrdelník neměl strhnout veškerou pozornost.

Náhrdelník podle výstřihu

Důležitým faktorem, který hraje při výběru náhrdelníku velkou roli, je výstřih svatebních šatů. Právě podle něj by se měla odvíjet délka i styl náhrdelníku. Zatímco u velkého výstřihu by krátký řetízek nebo choker ponechával zbytečně příliš místa, dlouhý náhrdelník například se čtvercovým výstřihem také není to pravé ořechové. 

Svatební šaty bez ramínek

Svatební šaty bez ramínek nabízejí tolik místa pro náhrdelník, kolik jen chcete. Přesto se k nim nejčastěji volí krátký, elegantní choker, který přitáhne pozornost k vašemu obličeji, aniž by konkuroval šatům. Zvolte ideálně široký, výrazně zdobený choker – nemusíte se bát, že by odvedl příliš pozornosti od šatů nebo od vás. 

Šaty se spadlými ramínky

Šaty, jejichž ramínka spočívají na pažích, nikoli na ramenou, nabízejí spoustu prostoru pro náhrdelník. Hodí se k nim ale i elegantní choker. Záleží na stylu svatebních šatů, ale prakticky s jistotou můžeme říci, že neuděláte chybu s náhrdelníkem z oslnivých diamantů nebo z perel. Ideální je náhrdelník v kulatém, zaobleném tvaru. 

Výstřih do srdíčka

Výstřih do srdíčka dokonale ladí s jednoduchými řetízky s přívěskem, třeba ve tvaru kapky. Můžete také zvolit krátký řetízek s dlouhým přívěskem, který pokračuje až směrem k výstřihu. Vždy by ale měl končit alespoň pár centimetrů nad linií látky. Velmi elegantní je také kombinace s chokerem tvarovaným do špičky, který tak kopíruje tvar srdíčkového výstřihu. 

Lodičkový výstřih

Lodičkový výstřih má tvar písmene U, přičemž jeho ramínka se dotýkají obou ramen. Je jednoduchý a elegantní, ale výběr náhrdelníku je u něj trochu ošemetný. Pokud to nechcete přehnat, zvolte k lodičkovému výstřihu jednoduchý a jemný řetízek – méně je v tomto případě více. 

Výstřih ve tvaru V

Výstřih do V sluší většině nevěst. Zvýrazňuje klíční kosti i dekolt bez ohledu na velikost poprsí. Tento typ výstřihu si vyloženě říká o doplnění zajímavým, výrazným náhrdelníkem. Ten by měl ovšem co nejlépe kopírovat jeho tvar. Zaoblený náhrdelník může být v kontrastu s ostrým véčkovým výstřihem matoucí. Ideální je proto zvolit řetízek s přívěskem, který řetízek přirozeně stáhne dolů a vytvoří tvar do V. Můžete také zkombinovat krátký řetízek s dlouhým přívěskem, který pokračuje až skoro k výstřihu. 

Halter

Jako tzv. halter se označuje typ výstřihu, který prakticky žádný výstřih nemá. Obvykle odhaluje ramena a naopak úplně překrývá dekolt a krk. Náhrdelník tak v tomto případě úplně postrádá smysl. Přebil by totiž elegantnost a zajímavost tohoto typu výstřihu, a sám by navíc vůbec nevynikl. Místo náhrdelníku se u tohoto stylu výstřihu zaměřte na výběr výrazných visacích náušnic.

Šaty na jedno rameno

Šaty na jedno rameno jsou výraznou volbou a samy o sobě poutají spoustu pozornosti. Pro tento asymetrický styl může být složité vybrat náhrdelník, který by nepůsobil rušivě a těžkopádně. Mnohem lepší je proto u šatů na jedno rameno náhrdelník vynechat a soustředit se na výběr zajímavých náušnic.

Čtvercový výstřih

Čtvercový výstřih poskytuje pro náhrdelník sice poměrně dost prostoru, ale je potřeba si u něj počínat opatrně. Sázkou na jistotu bude krátký náhrdelník, který končí těsně pod linií krku. U větších čtvercových výstřihů se ale nemusíte bát ani výraznějších, asymetrických náhrdelníků.

#produkty#/personalizovane-nahrdelniky/

Dodejte svatebnímu outfitu osobitost

Při celém tom pečlivém výběru a ladění šperků i šatů ale nezapomeňte na to, že svatba je váš velký den. Pokud typ šperku, který by nejlépe ladil s vašimi šaty, není zrovna váš styl, pak ho rovnou vyřaďte. Mnohem důležitější než dokonalé sladění je to, abyste ve svůj svatební den nechala vyniknout, kdo jste a co se vám osobně líbí. 

Přidejte barvy

Ne všechno na vašem svatebním outfitu musí být nutně bílé nebo elegantně jednobarevné. Pokud je to váš styl, nebojte se přidat barevné kamínky. Třeba safíry, smaragdy a rubíny letos navíc neuvěřitelně frčí! 

Něco starého, nového, půjčeného a modrého

Jak praví jedna z nejznámějších svatebních tradic, nevěsta by na sobě ve svatební den měla mít něco starého, nového, půjčeného a něco modrého. A i když není nikde dáno, co přesně by to mělo být a nevěsta má tak trochu volnou ruku, právě šperky jsou ideálním způsobem, jak tyto prvky zakomponovat do svého svatebního outfitu. 

Pokud máte například přívěsek po babičce, který ladí s celkovým stylem vašich svatebních šatů a ostatních šperků, můžete klidně zvolit ten. Případně si můžete ten pravý náhrdelník vypůjčit od kamarádky nebo ho využít k tomu, aby vašemu outfitu dodal trochu modré. Anebo si jednoduše vyhlédněte a kupte zbrusu nový náhrdelník, který dokonale sedne k vašemu stylu. 

Slaďte i ostatní šperky

Náhrdelník pravděpodobně není to jediné, co na sobě ve svatební den kromě svatebních šatů budete mít. Nezapomeňte ho proto vybrat tak, aby ladil i se všemi ostatními šperky – nebo naopak vybrat ostatní šperky tak, aby ladily k němu. Barvy, styly, drahokamy a kovy šperků by měly být stejné. Nemusí se přesně shodovat, ale všechny vaše šperky by měly mít podobné prvky, které váš svatební look propojí a sjednotí. 

 

#produkty#/svatby/