Jak čistit stříbrné šperky doma

Jsou vaše stříbrné šperky zašlé, matné, zašedlé… zkrátka ztratily svůj původní lesk? Nebojte, to je úplně normální. Černání stříbra je přirozený proces, ke kterému dochází jednoduše tím, že je nosíte. To ale neznamená, že už nikdy nebudou vypadat tak krásně jako dříve. Vyzkoušejte naše tipy na účinné čištění stříbrných šperků, se kterými jim zvládnete navrátit zašlý lesk i sami doma. 

Proč je potřeba čistit stříbrné šperky

Nové stříbrné šperky jsou vždy krásné, zářivé a nádherně se třpytí. Tak jak je možné, že stříbrné kousky, které už vlastníme nějaký ten pátek, často vypadají tak odlišně? Stříbro totiž vlivem vlhkosti, nečistot, potu, kosmetiky i přirozených reakcí, které způsobuje kontakt se vzduchem, může postupem času začít černat. 

Jak dochází k černání stříbra

Proces „černání“ u stříbra neznamená nutně to, že hned změní barvu na černou. Šperky jsou ale postupně matnější, mdlejší, zašedlé, zkrátka zašlé. Je to způsobeno oxidací, ke které nevyhnutelně dochází při nošení šperků, ale i při jejich skladování. Tomuto procesu sice nemůžete úplně zabránit, obzvlášť pokud jsou stříbrné šperky vaším každodenním parťákem, ale důslednou péčí ho můžete napravit a nechat šperky opět zazářit. Stačí jen vědět, jak je správně čistit.

Jak se vyhnout černání stříbra

Procesu černání se u stříbrných šperků bohužel úplně nevyhnete. Můžete ho ale výrazně zpomalit, abyste čištění šperků nemuseli řešit tak často. Stačí dodržovat několik základních rad:

Sundávejte stříbrné šperky před nanesením make-upu, laku na vlasy nebo parfému. V ideálním případě je nasazujte až ve chvíli, kdy odcházíte z domu a nechystáte už se aplikovat žádné kosmetické přípravky. 

Nenoste šperky při plavání (v bazénu, v moři, vířivce, v řece…).

Stříbrné šperky před a po nošení jemně otírejte měkkým hadříkem, který nepouští vlákna.

Stříbrné šperky sundávejte před mytím rukou, domácími pracemi, zahradničením, opalováním nebo cvičením. 

Skladujte stříbrné šperky na suchém místě v látkovém sáčku, vzduchotěsné plastové nádobě nebo plastovém sáčku uzavíratelném na zip.

Nebojte se ale stříbrné šperky nosit – a to často! Přirozené oleje na vaší pokožce totiž zlepšují jejich lesk

Domácí metody čištění stříbra

Péče o stříbro je poměrně jednoduchá, a proto vám můžeme s klidným srdcem říct, že se o své oblíbené stříbrné šperky zvládnete postarat i sami z pohodlí domova. Existuje navíc spousta babských rad a metod, které příliš nezatíží vaši peněženku. 

Čištění stříbra vodou a mýdlem

Při jednoduché, pravidelné údržbě si vystačíte i s vodou a obyčejným prostředkem na mytí nádobí nebo tekutým pracím práškem. Připravte si misku s horkou vodou a kápněte do ní trochu čisticího prostředku. Mýdlovou vodu promíchejte a na pár minut do ní vložte šperk, abyste ho zbavili nejhorší špíny. 

Poté v roztoku namočte jemný hadřík a šperk šetrně dočistěte. Pokud se jedná o kousek s kameny, můžete jejich okolí vyčistit kartáčkem. Buďte při tom ale opatrní, abyste šperk nepoškrábali. Nakonec stříbro důkladně omyjte pod tekoucí vlažnou vodou, aby na něm nezůstaly žádné zbytky čisticího prostředku, a usušte. 

Přečtěte si také náš článek: Historie a význam různých typů kovů používaných ve špercích

Čištění stříbra pomocí jedlé sody a hliníkové fólie 

Dalším osvědčeným tipem je čištění stříbra pomocí jedlé sody a hliníkové fólie (alobalu), které pomáhá i v případě silně zašlých stříbrných šperků. Je postavena na jednoduchém chemickém principu. Sulfid stříbra (tedy „to černé“ na vašich špercích) totiž interaguje s hliníkem a jeho atomy se při tomto způsobu čištění přenášejí na hliníkovou fólii. Čeká vás tak nejen krásně čisté stříbro, ale také zajímavý chemický pokus.

Vezměte nekovovou misku a vyložte její vnitřek hliníkovou fólií, lesklou stranou nahoru. Ohřejte vodu (nemusí se vařit, stačí cca 80 °C), nalijte ji do misky a přimíchejte lžíci jedlé sody. Do tohoto roztoku vložte šperk tak, aby se do něj celý ponořil. Nechte ho „louhovat“ zhruba 2–3 minuty, nakonec jej vyjměte, opláchněte vlažnou vodou a usušte.

Čištění stříbra zubní pastou

Pokud si zrovna nechcete hrát na malého chemika, vystačíte si při čištění stříbrných šperků i s úplně obyčejnou zubní pastou. Jen si dejte pozor, aby nešlo o bělicí pastu a aby neobsahovala abrazivní částečky. K vyčištění šperku vám bude stačit malé množství, zhruba o velikosti hrášku, kterým šetrně vyčistíte šperk za pomoci hadříku nebo kartáčku. Nezapomeňte pak šperk důkladně opláchnout, aby na něm nezůstaly zbytky pasty. 

Čištění stříbra pomocí nápojů

Stříbrné šperky, stejně jako vás, může osvěžit i sklenička coca-coly nebo piva. Stačí, když šperk do nápoje na několik minut ponoříte a poté ho umyjete pod tekoucí vodou a osušíte. Pokud zvolíte pivo, vyhněte se tmavému ležáku. Ani jednomu z těchto nápojů byste navíc neměli svěřovat šperky s drahokamy, které mohou poničit. 

Stříbrné prsteny a šperky, které jsou zdobené drahými kameny, velmi účinně vyčistí vodka. Stejně jako v případě coly nebo piva do ní stačí šperk na několik minut ponořit. U šperků, které mají spoustu záhybů, ale není příliš efektivní.

Přečtěte si také náš článek: Výhody a nevýhody: Chirurgická ocel vs. stříbro

Ultrazvukové čističky stříbra

Pokud nejste vyloženě kutilský typ a příprava čisticích lektvarů z běžných prostředků v domácnosti není nic pro vás, můžete také využít ultrazvukovou čističku. Ta využívá vysokofrekvenční vlny, které vytvářejí mikroskopické bublinky v čisticím roztoku. Bublinky pronikají i do těch nejhůře přístupných skulin šperku a důkladně čistí jeho povrch.  

Některým šperkům čističky nesvědčí!

Při používání ultrazvukových čističek při čištění šperků buďte opatrní. Některé kameny, jako jsou perly, smaragdy a opály, se při tomto procesu mohou poškodit. Šperky zdobené kamínky je proto lepší čistit manuálně nebo je k vyčištění svěřit klenotníkovi.

Kdy nechat stříbrné šperky profesionálně vyčistit

Čištění stříbrných šperků můžete samozřejmě také přenechat odborníkům. Sice si za něj v porovnání s domácími metodami připlatíte, ale u některých kousků to může být lepší rozhodnutí než se je pokoušet čistit doma. Týká se to například opravdu drahých šperků nebo šperků, ke kterým máte zvláštní citové pouto. Nezapomínejte ale na to, že ani klenotníci nejsou bezchybní a stát se může cokoliv. Drahé šperky je proto vždy dobré mít pojištěné. 

Nejčastější otázky o čištění stříbra

Stále ještě máte o čištění stříbra otázky, na které jste v našem článku nenalezli odpověď? Přečtěte si odpovědi na otázky, které ostatní často zajímají. 

Jak často mám čistit stříbrné šperky?

Oblíbené stříbrné šperky, které často nosíte a vystavujete náročnějším podmínkám, se nebojte preventivně čistit klidně každých pár týdnů. U těch, které tráví většinu času ve šperkovnici, stačí čištění jednou za pár měsíců, ideálně ale minimálně dvakrát ročně. 

Proč stříbro černá?

Stříbro černá, když reaguje se sloučeninami síry na vzduchu a vytváří vrstvu sulfidu stříbrného, která se jeví jako tmavý nebo matný povlak. Tento proces může urychlit vlhkost, expozice kosmetickým přípravkům a dokonce i některé potraviny.

Čím by se stříbrné šperky nikdy čistit neměly?

I když stříbrné šperky snesou leccos, před některými látkami byste je při čištění měli chránit. Jedná se zejména o abrazivní částečky (například v zubní pastě), látky s vysokou kyselostí (neředěný ocet, velké množství citronové šťávy), agresivní chemikálie (bělidla, čpavek, kyseliny) a podobně. Také při čištění stříbra nenoste gumové rukavice. Obsahují totiž síru, která vede k rychlejšímu černání stříbra. 

Jak nejlépe vyleštit stříbro?

Pravidelné leštění stříbra je dalším účinným způsobem, jak zabránit jeho černání a udržet šperky nádherně lesklé. Nejlepší je použít k němu přímo lešticí hadřík na stříbro. Leštit můžete většinu stříbrných šperků s výjimkou skutečně delikátních kousků, jako jsou stříbrné náušnice nebo některé stříbrné prsteny. Ty byste mohli poškodit.