Detailní průvodce výběrem šperků pro nevěsty a družičky

Nevíte si rady s výběrem šperků na svatbu? Jaké šperky zkombinovat se svatebními šaty a jaké kousky zvolit pro družičky? Od toho je tu náš průvodce. Dozvíte se v něm, jak vybírat šperky podle střihu šatů i to, zda by všechny družičky měly nosit stejné šperky. 

Jaké šperky by měla nevěsta zvolit

Svatební šperky představují jedinečnou příležitost vhodně doplnit svůj svatební outfit a nechat vyniknout přesně ty rysy, ke kterým chcete přitáhnout pozornost. Nezapomínejte při tom ale vybírat hlavně takové šperky, ve kterých se cítíte dobře. Pokud například běžně téměř nikdy nenosíte náušnice, pak bude lepší na svatbu zvolit menší, nenápadné náušnice místo dlouhých, výrazných. Váš svatební den není tou pravou chvílí pro experimenty. A které typy šperků nevěsty obvykle volí?

Prsteny

Nedílnou součástí vašich svatebních šperků se samozřejmě stane snubní prsten. To ale neznamená, že si na svůj velký den nemůžete navléct i další prstýnky, pokud je to pro vás přirozené nebo k nim máte citové pouto, které je pro vás během svatebního dne důležité. Jen je vybírejte s rozmyslem.

Můžete se samozřejmě také rozhodnout prsteny ve svůj svatební den vynechat. K tomu obvykle dospěje většina nevěst. Snubní prsten díky tomu dostane příležitost skutečně vyniknout.

Náušnice

Náušnice jsou velmi univerzálním svatebním doplňkem, který se nemusí nutně vázat na střih šatů. Při jejich výběru máte takřka volnou ruku. Vyberte takové, které ladí s vaším osobitým vkusem, ať je to výrazný kousek, který visí od ucha až téměř ke klíční kosti, nebo malé nenápadné perličky. 

Myslete při tom ale samozřejmě i na zbytek šperků, od nichž by se náušnice neměly výrazně odchylovat barvou kovu ani stylem. Je také dobré náušnice vhodně zkombinovat s účesem – dlouhé náušnice skvěle vyniknou s vlasy vyšesanými nahoru, zatímco u rozpuštěných vlasů vám postačí drobné náušničky. 

#produkty#/nausnice/

Náramky

Náramky jsou skvělým způsobem, jak ukázat svůj jedinečný styl. Na rozdíl od náhrdelníků, které by se měly řídit výstřihem a stylem šatů, u náramků vám projde i lehké popuštění uzdy fantazii. 

Pokud cílíte spíše na elegantní klasiku, která by na svatbě vypadala dobře před 25 lety, dnes i za dalších 25 let, sáhněte po jednoduchém tenisovém náramku nebo jemném řetízku, ať už ve stříbře, nebo ve zlatě. Nevěsty s ležérnějším stylem mohou naopak zkombinovat více druhů kovů nebo outfit oživit kousky s texturou, tkanými či pletenými vzory. 

#produkty#/personalizovane-naramky/

Náhrdelníky

Dobře vybraný náhrdelník se může velmi snadno stát hvězdou celého dne. Hlavní zásadou při výběru náhrdelníku je to, že by měl doplňovat tvar výstřihu šatů. K výstřihům do V se nejlépe hodí přívěsek a k výstřihům bez ramínek a srdíčkovým výstřihům se lépe hodí chokery a výrazné náhrdelníky. Pravidlem je i to, že pokud je vidět vaše kůže, měl by náhrdelník sedět na ní a nikoliv na šatech. 

#produkty#/personalizovane-nahrdelniky/

Šperky pro nevěstu podle svatebních šatů

Než se pustíte do výběru šperků, začněte svatebními šaty. Celý váš svatební outfit by totiž měl dokonale ladit. A tak by mohlo být poněkud unáhlené vybírat šperky, aniž byste věděla, co si oblečete. Jak kombinovat doplňky k různým typům šatů?

Véčkový nebo srdíčkový výstřih

Výstřih do V nebo tvaru srdíčka dává možnost vyniknout především náhrdelníkům. Využijte toho a nasaďte si dlouhý náhrdelník s přívěskem. Zajímavou volbou může být i kratší náhrdelník nebo choker s dlouhým přívěskem, který sahá až do výstřihu, nebo i vrstvení různě dlouhých náhrdelníků

Náušnice můžete u tohoto typu výstřihu zvolit podle vlastního vkusu. Nešlápnete vedle ani s malými perlami či kamínkem, ale ani s dlouhými, výraznými náušnicemi (za předpokladu, že jsou dobře sladěné s náhrdelníkem). Na ruce pak váš look výborně doplní tenký, elegantní náramek třeba v bangle stylu. 

Šaty bez ramínek 

Pakliže zvolíte šaty bez ramínek, získáte v oblasti dekoltu spoustu prostoru pro výrazné náhrdelníky nebo chokery, které váš výstřih zvýrazní a podtrhnou celý outfit. Absenci ramínek pak mohou vzhledově vynahradit dlouhé visací náušnice, které upoutají pozornost. Nemusíte se bát ani zajímavých a trochu opulentních náramků. 

Halterneck

Ač to není tak časté, některé nevěsty volí svatební šaty s takzvaným halterneckem. Místo ramínek drží šaty látka, která obepíná krk. Pro náhrdelníky tak nezbývá žádné místo, takže se je nebojte úplně vynechat. Místo toho se zaměřte na dlouhé visací náušnice, ze kterých nepůjdou spustit oči. Mimo jiné vám opticky prodlouží krk. S náramky můžete jít oběma směry – buď outfit doplnit jednoduchým bangle náramkem, nebo zvolit výraznou a nepřehlédnutelnou variantu.

Čtvercový výstřih

Pokud pro svou svatbu zvolíte čtvercový výstřih, doplňte ho minimalistickým řetízkem s drobným přívěskem, případně vkusným perlovým náhrdelníkem. Se čtvercovým výstřihem jdou nejlépe dohromady drobné náušnice, například perlové, a tenoučké elegantní náramky. 

Družičky a svatební šperky

Dříve bývalo zvykem, že družičky na svatbu oblékaly téměř stejné šaty a šperky jako nevěsta, aby podle tradice zmátly zlé duchy a odlákaly je od nevěsty. Dnes už to ovšem neplatí a družičkovské šaty a šperky se typicky ladí podle barevného motivu celé svatby. 

Musí mít všechny družičky stejné šperky?

V případě, že se nevěsta rozhodne sladit barvu, případně i střih šatů všech družiček, vyvstává otázka, zda dostanou volnou ruku alespoň při výběru šperků. I když na tuto otázku neexistuje žádná jednoznačná správná odpověď, obvykle nevěsta svým družičkám vybírá i šperky, aby dokonale ladily s šaty. 

Výběr jednotných šperků pro družičky je mimo jiné skvělou příležitostí, jak svým družičkám poděkovat za to, že vám ve váš velký den budou stát po boku, a věnovat jim krásné šperky.

Jak vybrat šperky pro družičky

Výběr šperků, to není jen tak. I když se na první pohled nemusí zdát tak podstatné jako třeba šaty, věřte, že dokážou upoutat pozornost – třeba na svatebních fotkách nevěsty s družičkami. Pokud tedy dáváte přednost jednotnosti a chcete mít vše jednoduše dokonalé, věnujte výběru šperků pro družičky dost pozornosti.

Sladění s barvou šatů

Základem je samozřejmě barevné sladění kovů s barvami šatů pro družičky. Například zlato nebo růžové zlato vypadá úžasně s růžovými šaty, zatímco stříbro nebo bílé zlato vynikne na žlutých nebo modrých šatech.

Propojení nevěsty a družiček

Skvělým způsobem, jak dát najevo, že družičky „patří“ k nevěstě, je sladit vzájemně šperky. Nemusíte nutně družičkám vybrat totéž, co na sobě bude mít nevěsta – ta by přece jen měla stále získat nejvíce pozornosti. Můžete ale vzít konkrétní prvek nebo detail z jejích šperků, například perlové přívěsky nebo křišťálovou sponu do vlasů, a pracovat s ním i při výběru šperků pro družičky. 

Zvažte typ výstřihu a účes

Jakmile máte vybranou barvu kovu a případné prvky, kterými budou družičkovské šperky odkazovat na nevěstiny, je na čase zamyslet se nad stylem doplňků. Při tom, podobně jako u nevěsty, vycházejte z tvaru šatů, případně ze stylu účesu, který od družiček očekáváte. To je samozřejmě komplikovanější, pokud družičkám určíte například jen barvu šatů a necháte je zvolit si střih samostatně – ne všechny šperky se hodí ke všem typům šatů.

Jaké jsou trendy v roce 2024

Chcete svůj výběr šperků pro nevěstu a družičky sladit s aktuálními svatebními trendy? Pak pro vás máme rychlý přehled toho, jaké doplňky v roce 2024 vévodí svatbám nejen u nás.

Udržitelné šperky

Čím dále větší pozornost se věnuje tomu, jak a z čeho jsou šperky vyrobeny. Hledejte recyklované kovy, diamanty vyrobené v laboratoři nebo drahé kameny, které byly získány etickým způsobem.

Minimalistické kousky

Některé nevěsty dávají při plánování svatby přednost minimalismu – a nevyhýbá se to ani výběru šperků. Jednoduché doplňky, jemné řetízky a nenápadné náušnice jsou zkrátka elegantní stálicí.

Výrazné drahé kameny

Anebo se můžete vydat opačným směrem a vybrat si kousky s barevnými drahými kameny, jako jsou safíry, smaragdy a rubíny. Ty jsou totiž ideálním způsobem, jak si vytvořit jedinečnou kombinaci šperků, kterou nikdo jiný nemá.

Starožitné a vintage vzory

Móda se neustále opakuje, a i když jsou šperky do určité míry nadčasové, jistý návrat do minulosti nelze v aktuálních trendech zapřít. Retro, vintage nebo šperky v art deco stylu mohou být nádherným a především velmi zajímavým doplňkem svatebních šatů.

Perly

Perly jsou nadčasové a nikdy s nimi nešlápnete vedle. Pokud dáváte přednost jednoduchosti nebo není párování šatů s doplňky vaší silnou stránkou, můžete vsadit na perly.

Personalizované šperky 

Personalizace šperků nebyla nikdy dostupnější. Vytváření vlastních jedinečných doplňků se proto v poslední době stalo velkým hitem. Někteří snoubenci si nechají personalizovat šperky s datem svatby nebo jménem toho druhého, případně se personalizované šperky mohou stát skvělým dárkem pro družičky.